Zadzwoń lub napisz

+48 602 370 506 +48 32 294 92 63 info@zwrotpodatkow.pl

lub

skorzystaj z formularza

Chcesz wrócić do Polski, ale boisz się, że stracisz prawo do zasiłku? Jest na to sposób! cz.2

Chcesz wrócić do Polski, ale boisz się, że stracisz prawo do zasiłku? Jest na to sposób! cz.2

Utrata pracy za granicą wiąże się z koniecznością rozważenia decyzji czy pozostać na obczyźnie, czy też wrócić do kraju. Jak wrócić do Polski nadal pobierając zasiłek dla bezrobotnych? O tym informujemy poniżej, podając za przykład holenderski zasiłek.

Uzyskanie zasiłku dla bezrobotnych w kraju tulipanów obwarowane jest koniecznością spełnienia pewnych wymogów, o których wspominaliśmy w artykule: Chcesz wrócić do Polski, ale boisz się, że stracisz prawo do zasiłku? Jest na to sposób! cz.1. Jednak co w sytuacji, kiedy w czasie pobierania WW-uitkering zechcemy wrócić do Polski i tam szukać pracy? Czy stracimy prawo do zasiłku?

Jeżeli podjęliśmy decyzję o powrocie do Polski warto skorzystać z tzw. transferu zasiłku dla bezrobotnych. Pod pewnymi warunkami nasi rodacy mogą rozpocząć starania o przekierowanie wypłaty świadczenia i legalny, tymczasowy zjazd do ojczyzny. Jakie to są warunki?

O transfer zasiłku dla bezrobotnych może starać się w holenderskim Urzędzie Pracy (UWV) osoba, która aktywnie poszukuje nowego zatrudnienia przez minimum miesiąc oraz posiada przyznany zasiłek dla bezrobotnych. Następnie należy prosić o specjalną zgodę na wyjazd wydział międzynarodowego Urzędu Spraw Socjalnych (UWV). Aby ją uzyskać należy przedstawić realną, niezbędną przyczynę, dla którego dana osoba musi wyjechać poza granicę Królestwa Niderlandów. Urząd UWV udziela zgody na taki transfer tylko na 3 miesiące i po tym czasie należy wrócić do Holandii i ponownie zarejestrować się w UWV, jeżeli sytuacja nadal tego wymaga. Można również transfer przedłużyć na kolejne 3 miesiące pod specjalnymi warunkami, ale tylko wówczas, gdy jest się osobą zameldowaną w Holandii.

Po otrzymaniu zgody na wyjazd można już wyjeżdżać do Polski, przy czym należy od razu skierować swoje kroki do polskiego Urzędu Pracy, gdzie należy przedstawić zgodę UWV i zarejestrować się w terminie 7 dni od dnia wyjazdu z Holandii jako osoba poszukująca pracy. Dzięki temu będzie można już w swoim kraju otrzymywać zasiłek dla bezrobotnych w takiej samej wysokości i według takich samych zasad jak podczas pobytu w kraju tulipanów.